U trendu

Lajen: Većina osoblja EU evakuisana sa aerodroma u Kabulu

BRISEL – Većina osoblja Evropske unije sa sedištem u Avganistanu, uključujući Avganistance, evakuisana je sa aerodroma u Kabulu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Veoma sam zahvalna što je većina osoblja, uključujući avganistansko osoblje i njihove porodice evakuisana iz Avganistana i nalazi se na sigurnom“, rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon završenog samita G7 o Avganistanu, prenosi Rojters.

Ona je kazala da su se lideri G7 složili da je njihova moralna dužnost da pomognu avganistanskom narodu nakon povratka talibana na vlast u toj zemlji.

„Situacija je zaista žalosna za avganistanski narod i predstavlja veliki korak unazad za međunarodnu zajednicu“, ocenila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je istakla da je pomoć ključna za one koji se suočavaju sa neposrednim rizikom u Avganistanu, posebno za veliki broj interno raseljenih ljudi, od kojih su 80 odsto žene i devojčice.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i lideri G7 održali su danas video konferenciju tokom koje su neke od velikih industrijski razvijenih zemalja vršile pritisak da SAD produže svoje vojno prisustvo u Avganistanu i nakon konačnog roka za evakuaciju 31. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.