U trendu

Lam: Zakon povučen na inicijativu vlade Hongkonga

HONGKONG – Hongkonška liderka Keri Lam izjavila je danas da je odluka da se povuče zakon o izručenju optuženih Kini koji je pokrenuo višemesečne demonstracije, doneta na inicijativu njene vlade, a ne na direktivu Pekinga.

Keri Lam je na konferenciji za novinare rekla da vlada u Pekingu „razume, poštuje i podržava“ njenu vladu u celom procesu, prenosi AP.

Povlacenjem zakona ispunjava se jedan od pet zahteva demonstranata, ali aktivisti su poručili da neće popustiti dok vlada ne prihvati druge zahteve, uključujći nezavisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti protiv demonstranata, bezuslovno oslobadanje pritvorenih, raspisivanje izbora za gradskog lidera, kao i da se protesti ne poistovećuju s nemirima.

Keri Lam je rekla da vlada ne može da ispuni druge zahteve demonstranata.

Prethodno je preneto da je najavila da će zakon o izrucenju biti formalno povučen na zakonodavnom veću bez rasprave ili glasanja i istakla da je povlačenje spornog zakona odluka njene vlade, koju je podržala Kina.

Ona je rekla da nece biti rasprave i glasanja u savetu, koji ponovo pocinje sa radom sledeceg meseca i u njemu se nalazi mnogo prokineskih poslanika.

Keri Lam je negirala da je napravila zaokret u politici nakon tri meseca masovnih protesta.

Lamova je rekla da je suspendovala predlog zakona sredinom juna, nekoliko dana nakon što su počeli protesti, i da je u julu proglasila da je predlog zakona efektivno nevažeći.

Dodala je da se nada da će formalno povlačenje zakona biti maslinova grančica za otvaranje dijaloga sa ogorčenim demonstrantima i traženje izlaza iz zastoja u kojem se Hongkong nalazi.
Protivnici zakona rekli su da je njegovo povlacenje „premalo i prekasno“, a trebalo bi da se reše ostali zahtevi postavljeni tokom protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.