U trendu

Lapid posetio Jad Vašem da oda poštu ocu preživelom u holokaustu

 Jair Lapid koji će u ponoć postati predsednik prelazne vlade Izraela posetio je danas, ubrzo posle glasanja o raspuštanju izraelskog parlamenta (Kneseta) i novim izborima, Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Lapid je rekao da je došao u Jad Vašem da oda poštu svom pokojnom ocu preživelom u holokaustu.

„Odmah posle glasanja otišao sam u Jad Vašem. Tamo sam obećao mom pokojnom tati da ću uvek čuvati Izrael jakim i sposobnim da se sam brani i štiti svoju decu“, saopštio je Lapid.

Njegov otac Tomi, rodjen je u Srbiji, ali su njegovu porodicu nacisti uhapsili i kasnije poslali u geto u Budimpešti, navode izraelski mediji.

Otac Tomija Lapida je ubijen u koncentracionom logoru, a Tomija i njegovu majku je spasio švedski diplomata Raul Valenberg koji je spasio još hiljade Jevreja od nacista.

Tomi Lapid se kasnije uselio u Izrael gde je postao poznati novinar i ministar.

Jair Lapid će na funkciji premijera zameniti Naftalija Beneta, koji je najkraće u istoriji Izraela bio na toj funkciji, samo godinu dana.

Lapidovi prethodnici su odlazili na Zid plača da se, kako su govorili, zahvale bogu i mole.

Današnja skromna ceremonija u Jad Vašemu označena je kao poruka da će se rad odlazeće vlade nastaviti nesmetano pod njegovim rukovodstvom.

U nedelju će Lapid predsedavati prvom sednicom njegove vlade, a naredne nedelje putuje u Pariz da se sastane sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

U julu će biti domaćin Džozefu Bajdenu u okviru prve posete Bajdena Izraelu od kako je postao predsednik SAD.

Obe posete su zakazane pre nego što su Benet i Lapid najavili raspuštanje Kneseta, pošto je njihova koalicija ostala bez većine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.