U trendu

Lauder: Nemačka zanemaruje odgovornost za Holokaust

BERLIN – Nemačka zanemaruje svoju odgovornost za Holokaust time što odugovlači sa vraćanjem umetnička dela koje su nacisti konfiskovali i zato što ne uspeva da se obračuna sa oživljenim antisemitizmom, izjavio je danas direktor Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder.

On je za nemački list „Velt am zontag“ kazao da su države poput Britanije, SAD i Austrije imale mnogo bolji učinak u dokumentovanju i vraćanju umetničkih dela konfiskovanih od strane nacista, koja su imali u svojim kolekcijama, i u vraćanju opljačkanih dela pravim vlasnicima, prenosi Rojters.

Nemačka je, suprotno od toga, previše sporo radila na digitalizaciji kolekcija umetničkih dela i potrazi za njihovim prvobitnim vlasnicima, rekao je Lauder i dodao da je takođe zabrinut zbog aktuelnih neonacističkih marševa u nekim delovima zemlje.

„Jedina zemlja koja je premalo uradila je Nemačka. Nemačka ima istorijsku odgovornost da učini pravu stvar. Svi znamo da je Holokaust potekao i proširio se iz nje“, rekao je Lauder.

„Kada mi kao Jevreji vidimo te marševe i čujemo antisemitske slogane i uzvike ‘Hajl Hitler’, to nas podseća na ono što se dogodilo ‘Kristalne noći’ 1938“, rekao je Lauder i dodao:

„To je sve povezano… Ako Nemačka ovo dozvoljava, ona ostatku sveta šalje signal koji pokazuje da Nemačka nije ispunila svoju odgovornost“.

Rojters navodi da Lauder planira da iznese svoje stavove i zabrinutostu tokom govora koji bi trebalo da održi 26. novembra u Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.