U trendu

Lava u Atlanskom okeanu već površine 25 fudbalskih terena

LONDON – Lava iz vulkana na španskim Kanarskim ostrvima, koja je pre dva dana počela da se sliva u Atlanski okean, već je pokrila površinu veću od 25 fudbalskih terena.

Do kasno sinoć, količina lave u okeanu se udvostručila na 20 hektara, izvestio je Vulkanski institut Kanarskih ostrava, a prenosi britanski list „Gardijan“.

Dok se upozorenja o novim eksplozijama i o oblacima otrovnih gasova nisu ostvarila, prognoza vezano za promene pravca vetrova bi međutim mogla doneti nove opasnosti, upozoravaju iz tog instituta.

„Sa vremenom koje ćemo imati sutra, moguće je da će se zbog promene pravca vetrova, koji su do sada raspršili vulkanske gasove prema moru, osećati miris sumpora u većem intenzitetu“, izjavio je zvaničnik tog instituta Ruben Fernandes.

Od početka 19. septembra, dramatična erupcija prisilila je hiljade ljudi da napuste svoje domove, dok je lava uništila stotine kuća, preduzeća i ogromne plantaže banana.

Vulkan je izbacio reke lave koje su se polako slivale prema moru, da bi se na kraju u utorak izlile u Atlantski okean. Otada, reke lave sa istopljenim stenama ne prestaju da teku prema okeanu, stvarajući sve veće „polustrvo“ lave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.