U trendu

Lavrov: Odnosi Rusije i Kine na visokom nivou

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su rusko-kineski odnosi dostigli visok nivo.

Govoreći za „Rosiskaju Gazetu“ i „Čajnas Pipls Dejli“, povodom 20. godišnjice rusko-kineskog Sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji, Lavrov je rekao da su odnosi dve zemlje idealan primer kooperacije dve zemlje u 21. veku.

„Kao i sa svakom uspešnom pričom, postoje određena merila koja usmeravaju odnos u godinama koje dolaze“, naglasio je Lavrov, a preneo Tas s.

On je naglasio da je potpisivanje Sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji, koji su potpisali aktuelni ruski i bivši kineski predsednik, Vladimir Putin i Đijang Zemin, postao je kamen temeljac u odnosima dve zemlje.

„To je model koji je u ravni sa nacionalnim interesima obe zemlje i aspiracijama njihovih naroda, igra važnu ulogu u održavanju stabilnog, višepolarnog svetskog poretka, a pritom garantuje bezbednost i stabilnost“, naglasio je Lavrov.

On se osvrnuo i na vojnu saradnju između dve zemlje, rekavši da je isključivo odbrambena i da nije usmerena ka trećoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.