U trendu

Lavrov pojasnio misiju ruskih mirovnih snaga Le Drijanu

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom pozivu sa francuskim kolegom Žan Ivom Le Drijanom razjasnio je misiju ruskih mirovnih snaga raspoređenih u regionu Nagorno-Karabaha, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Diplomate su se složile da glavni prioriteti uključuju osiguravanje bezbednog povratka interno raseljenih lica i izbeglica, deblokadu ekonomskih i transportnih puteva u regionima, pružanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna i obnavljanje objekata civilne infrastrukture“, dodaje se u saopštenju.
U razgovoru je naglašena važnost sprovođenja zajedničkog saopštenja koje su potpisali lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, ukazujući na potrebu izgradnje saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, Kancelarijom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, Ujedinjenim nacijama Program za razvoj nacija i UNESCO, prenosi TAS S.
„Ruski i francuski ministri spoljnih poslova razmenili su mišljenja o budućim koracima usmerenim na pronalaženje dugoročnog i punopravnog rešenja krize u Nagorno-Karabahu u interesu i azerbejdžanskog i jermenskog naroda na osnovu principa dogovorenih od OEBS-ove Minske grupe“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministri su takođe razgovarali o sprovođenju odluka donetih na samitu Normandijske četvorke u Parizu u decembru 2019.

„Sergej Lavrov istakao je da je neprihvatljivo da Pariz i Berlin pokušavaju da prikriju pokušaje vlasti Kijeva da odbace sporazume iz Minska“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da su se Lavrov i Le Drijan dogovorili da održavaju bliski kontakt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.