U trendu

Lavrov poslao NATO pitanja o principima bezbednosti

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Lavrov poslao je pitanja ministrima spoljnih poslova NATO-a, kao i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, o tome kako Alijansa razume princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je visokorangirani diplomatski izvor za RIA Novosti.

„Nema odgovora na ovu poruku od Zapada, ni od koga“, rekao je taj izvor.

Dodao je da Moskva nastavlja da priprema „konsolidovan” odgovor SAD-u i NATO-u o bezbednosnim garancijama, a da se poruka Lavrova odnosi na to kako Zapad razume princip „nedeljivosti bezbednosti“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško prethodno je danas izjavio da Rusija još nije SAD-u dostavila odgovor nakon što je Vašington prošle sedmice odgovorio na ruski predlog o bezbednosnim garancijama.

Njegova izjava usledila je pošto su pojedini mediji preneli da je iz američkog Stejt departmenta potvrđeno da je Moskva odgovorila nakon što su joj SAD i NATO dostavili odgovore na zahteve o garancijama bezbednosti.

„To nije tačno“, rekao je Gruško za agenciju RIA Novosti. On je dodao da su odgovori SAD-u i NATO-u još u pripremi.

Moskva je krajem prošle godine SAD-u i NATO-u uputila predloge garancija za bezbednost, koji obuhvataju dalje neširenje NATO-a na istok, kao i to da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse. SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore, a Moskva je saopštila da te odgovore razmatra, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar