U trendu

Lavrov: RUS ne zeli da vidi vojnike SAD u centralnoj Aziji

BUDIMPEŠTA – Rusija ne želi da vidi američke vojnike u državama centralne Azije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ne, biću iskren sa vama. Pre svega, imamo zajednički bezbednosni prostor i na tom prostoru postoje određene obaveze. Mislim o Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja podrazumeva saglasnost svih saveznika po pitanjima koja se tiču raspoređivanja stranih snaga na njihovoj teritoriji“, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li bi Rusija želela da vidi američke vojnike u centralnoj Aziji, prenosi agencija Tas s.

Lavrov je objasnio da je glavni razlog nedostatka želje da vidi američke snage u ovom regionu njihova težnja da rasporede deo sopstvenih snaga infrastrukture, naoružanja i vojske, kako bi po potrebi odatle izvodile napad na Avganistan.

Ministar je dodao da Moskva sumnja da je neka od zemalja Srednje Azije zainteresovana da postane meta razmeštajući na svojoj teritoriji američku vojsku koja se povukla iz Avganistana.

„Ako mislite da je neka od zemalja, bilo da je iz centralne Azije ili negde drugde, zainteresovana da postane meta kako bi Amerikanci zadovoljili neke svoje inicijative, čisto sumnjam da ikome to treba“, objasnio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.