U trendu

Lavrov: Rusija ne planira da se povuče iz Saveta Evrope

MOSKVA – Rusija ne planira da se povuce iz Saveta Evrope i ostaje posvećena svojim finansijskim obavezama, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na sednici Komiteta ministara spoljnih poslova Saveta Evrope u Helsinkiju.

„Mi ne pokušavamo da napustimo Savet Evrope“, rekao je Lavrov odbacujući pokušaje širenja glasina o tome, preneo je TAS S.

Ne odstupamo ni od jedne naše obaveze, uključujući finansijske, dodao je on 129. ministarskoj sednici SE.

Moguće neučestvovanje Rusije u izboru generalnog sekretara Saveta Evrope imaće dalekosežne posledice, upozorio je, međutim, ruski ministar inostranih poslova.

„Od 2014. godine, komesar za ljudska prava i više od polovine sudija Evropskog suda za ljudska prava izabrani su bez nas“, naveo je Lavrov i dodao da će sada biti izabran i generalni sekretar.

„Jasno, ako ruska delegacija ne bude učestvovala u njima, to će imati dalekosežne posledice“, istakao je Lavrov.

Savet Evrope se okupio na ministarskom sastanku da bi odlučio da li će vratiti Rusiji pravo glasa u toj organizaciji.

Savet Evrope je suspendovao Rusiji pravo glasa nakon što je ona pripojila Krim 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i gotovo ceo svet smatraju nelegalnim, navodi AP.

Rusija je potom u znak protesta prestala da plaća članarinu.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin je juče neočekivano otkazao svoje učešće na sastanku u Finskoj, što je znak, ocenjuje AP, da Ukrajina očekuje ponovno vraćanje prava glasa Rusiji u toj organizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.