U trendu

Lavrov: SAD negativno odgovorile na ključni zahtev Rusije

MOSKVA – SAD su negativno reagovale na ključni zahtev Rusije da se sporazumi o nedeljivoj bezbednosti sprovedu na odgovoran način, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

„Što se tiče ključnog pitanja koje nas je generalno i podstaklo da se sa inicijativom okrenemo SAD i Severnoatlantskom savezu, reakcija je bila negativna. Mislim konkretno na naše zahteve da svi moraju odgovorno da sprovode sporazum o nedeljivoj bezbednosti koji su postignuti u okviru OEBS-a u Istanbulu 1999. godine i u Astani 2010. godine“, istakao je visoki ruski diplomata, prenosi TAS S.

On je rekao i da Moskva privodi kraju međuresornu koordinaciju u vezi sa predlozima Vašingtona, dobijenim u procesu bezbednosnih diskusija.

Nakon toga, kako je precizirao Lavrov, uslediće izveštaj predsedniku Vladimiru Putinu.

„U ovoj fazi završavamo međuresornu koordinaciju u vezi sa predlozima SAD koji se tiču drugih bezbednosnih pitanja. Nakon toga podnećemo izveštaj našem predsedniku“, rekao je ruski ministar, navodi TAS S.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u današnjem telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim pozvao je Rusiju na „hitnu deeskalaciju“ situacije i povlačenje vojnika i opreme s ukrajinskih granica, saopštio je Stejt department .

Blinken je rekao i da su SAD spremne da nastave sa „suštinskom razmenom“ stavova sa Rusijom povodom obostanih zabrinutosti za bezbednost, prenela je agencija Rojters.

Moskva je krajem prošle godine SAD-u i NATO-u uputila predloge garancija za bezbednost, koji obuhvataju dalje neširenje NATO-a na istok, kao i to da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore, a Moskva je saopštila da te odgovore razmatra, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.