U trendu

Lavrov: Spremni smo za razgovor o bezbednosnim garancijama

ANTALIJA – Rusija je spremna za razgovor o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

„Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna“, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Šef ruske diplomatije je kazao da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi, prenosi Sputnjik.

Takođe je rekao i da ovaj susret, koji je održan u Antaliji, neće „baciti senku“ na pregovore koji se održavaju u Belorusiji.

„Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte po pitanju ukrajinske krize kako bi se pronašlo rešenje“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Evropa šalje u Ukrajinu „na hiljade prenosnih raketnih sistema, odnosno oružje koje može da dospe u ruke teroristima“.

„Oni koji pumpaju Ukrajinu oružjem, moraju da snose odgovornost za svoje postupke“, naglasio je ministar.

Takođe je rekao i da to stvara pretnju civilnoj avijaciji, jer je nejasno kako će to oružje biti raspoređeno.

„Biološke laboratorije SAD tajno su funkcionisale u Ukrajini, a postoje i u drugim zemljama“, naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare, dodajući da je Rusija ogorčena zbog aktivnosti SAD u vezi eksperimenata koji su sprovođeni u Ukrajini na patogenima koji se mogu koristiti za hemijsko oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.