U trendu

Lavrov stiže vežeras u BiH

BANJALUKA – Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, stiže večeras u posetu BiH i tom prilikom će borviti u Sarajevu i Banjaluci.

Poseta Lavrova BiH trebalo je da bude realizovana pre nekoliko dana, ali je naknadno odložena za danas i sutra.

Prema nacrtu Protokola posete, u koji je regionalna N1 tv imala uvid, petak je dan zvanične posete, a kako je planirano prvo će sastati sa članovima Predsedništva BiH, a nakon toga i sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom.

U Banjaluci bi šef ruske diplomatije trebao bude sutra oko 15 časova, gde je predviđen obilazak mesta gde će se graditi srpsko-ruski hram, a nakon toga i sastanak sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, premijerkom Željkom Cvijanović i predsednikom NSRS Neđeljkom Čubrilovićem.

Nakon zajedničke preš konferencije i radnog ručka, šef ruske diplomatije bi u večernjim satima trebao da napusti BiH.

Dodik je povodom dolaska Lavrova u Banjaluku rekao da je reč o poseti od velikog značaja za Srpsku, jer je on, kako je rekao, veliki prijatelj srpskog naroda i dobar poznavalac prilika u BiH.

“Informisaćemo Lavrova o stanju u Srpskoj i razgovarati o načinima na koji Rusija može da investira u neke projekte u Republici Srpskoj i da bude još prisutnija. Mi to želimo, a to što se ne sviđa Britancima – šta da radimo to je njihova stvar”, rekao je Dodik za Srnu, preneli su banjalučki mediji.

Istakavši posebnu zahvalnost zbog odluke Lavova da poseti Republiku Srpsku, Dodok je rekao da je to važno jer, kako je rekao, „znamo koliko opstrukcija ima u Sarajevu da bilo koji diplomata dođe u Banjaluku“.

„Nažalost, čak i Srbi poput (ministra inostranih poslova u Savetu ministara) Igora Crnadaka za svoj maksimalni uspeh smatraju to da neke diplomate ne posete institucije Republike Srpske, pa pokušava da to ‘kamuflira’ pričom kako on saziva ministre u Banjaluku pa je tako pozvao i (šefa diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžeta) Pacolija i to smatra uspehom”, rekao je Dodik.

Da poseta šefa ruske diplomatije protekne u najboljem redu, uz veliki broj policajaca, pobrinuće se i lekari, koji će rusku delegaciju pratiti u svaku stopu, ali i vatrogasci, koji na će na ulice izvesti najsavremenija vozila.

Banjalučke Nezavisne novine pišu, pozivajući se na izvor iz Doma zdravlja Banjaluka, da će u ovu svrhu biti angažovano više ekipa Službe hitne medicinske pomoći.

„Jedna ekipa ići će na banjalučki aerodrom i zajedno sa delegacijom će se vratiti u grad. Osim toga, sanitetsko obezbjeđenje biće prisutno i kod temelja srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra“, rekao je neimenovani sagovornik lista.

Na nogama će biti i banjalučki vatrogasci, koji će se takođe pobrinuti da poseta gostiju iz Moskve bude na visokom bezbednosnom nivou.

„Više od 20 vatrogasaca biće angažovano na tri lokacije. Koristiće najsavremeniju opremu i vozila“, rekao je izvor Nezavisnih.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da veoma značajna poseta Lavrova Banjaluci mora da protekne bezbedno i da će Policija RS angažovati dovoljno pripadnika, snaga i resursa.

„Obezbeđenje prilikom posete Lavrova radiće se po prvom stepenu. Vrlo je malo takvih obezbeđenja urađeno. Tako nešto je rađeno kada su Banjaluku posetili tadašnji papa Jovan Pavle Drugi i nedavno Valentina Matvijenko, predsednik Saveta federacije ruskog parlamenta“, naveo je Lukač.

Posetu Lavrova Banjaluci komentarisala je američka ambasadorka u Sarajevu, Morin Kormak, konstatacijom da je BiH suverena država koja ima pravo da pozove lidere, kao što to i čini.

„A što se tiče Rusije, naša politika je veoma jasna. Mi radimo zajedno u brojnim oblastima u svetu, ali kada se naša shvatanja razlikuju, onda štitimo naše nacionalne interese. Mi to radimo konzistentno u celom svetu i to isto radimo u BiH. Naše snažno uverenje je da nijedna strana sila ne sme da se meša u izbore u BiH. O izborima treba da odlučuju građani BiH“, navela je Kormakova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.