Lavrov u Atini o sporu Grčka-Turska: Sve treba rešavati u skladu s medjunarodnim pravom i …

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov koji je danas u poseti Grčkoj, rekao je povodom njenog spora s Turskom o razgraničenju u Sredozemnom moru i prava na eksploataciju gasa i nafte da sve sporove u regionu treba „rešavati u skladu sa medjunarodnim pravom“ i dijalogom.

Mada se s tim i Grčka i Turska slažu u načelu što su više puta izjavile, Grčka je rekla da ne može razgovarati s Ankarom sve dok ona nastavlja potragu za rezervama energenata u oblastima za koje Grčka tvrdi da su njena.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias je rekao novinarima da je „zajednički imenitelj“ u pitanjima o kojima je razgovarao s Lavrovom bila „destabilizujuća uloga Turske, njeni neo-osmanski, ekspanzionistički pogledi“.

Povodom nove namere Turske za istraživanje u području za koje Atina kaže da je u grčkom delu epikontinentalnog pojasa, Dendias je posle sastanka s Lavrovom rekao da je „očigledno da Turska ulaže u eskalaciju tenzija“.

On je preneo da je svom ruskom kolegi „jasno stavio do znanja da je Grčka spremna na sve nepredvidjene slučajeve i da nema drugog izbora osim da brani svoj suverenitet i svoja suverena prava“.

Dendias je rekao da je u razgovoru s Lavrovom pokrenuo i pitanje prodaje ruskog oružja Turskoj.

Grčki ministar je rekao da je Lavrovu izrazio i zabrinutost zbog „posebno negativne uloge Turske“ koja nastoji da potkopa uspehe u suzbijanju grupe Islamska država, i optužio Tursku da je postala „turistička agencija za džihadiste koji se prevoze u razna problematična područja u regionu“.

Turska je optužena da sirijskim plaćenicima jača strane koje podržava u sukobima u Libiji i Nagorno-Karabahu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.