U trendu

Lavrov započeo dvodnevnu posetu Pakistanu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov započeo je danas dvodnevnu posetu Pakistanu, tokom koje će, kako se pretpostavlja, fokus biti mirovni pregovori u susednom Avganistanu.

To je prva poseta ruskog ministra spoljnih poslova Pakistanu u poslednjih devet godina.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši rekao je u video izjavi da poseta ukazuje na blizak odnos dve zemlje.

Tokom boravka u Pakistanu, Lavrov će se sastati sa premijerom Imranom Kanom, i sa šefom vojske Pakistana, generalom Kamar Javedom Bajvom.

Lavrov je u posetu došao iz Indije, a uoči 1. maja kada je američkoj vojsci poslednji rok za povlačenje iz Avganistana prema sporazumu Talibana i Vašingtona.

SAD traže produžetak roka za tri do šest meseci, ali žele da ubrzaju mirovne pregovore kako bi se okončao rat koji traje skoro dve decenije.

Talibani su upozorili da produžavanja roka neće biti i zapretili su novim napadima uključujući suspendovanje dogovora o nenapadanju američkih i NATO vojnika.

Sa Lavrovim je u delegaciji 13 zvaničnika, medju kojima i specijalni predstavnik Moskve za Avganistan, Zamir Kabulov.

Rusija pokušava da se uključi u mirovne pregovore.

Mirovni pregovori koje avganistanska vlada i Talibani posredstvom Vašingtona vode u Kataru su već neko vreme u zastoju, dok se na ulicama Avganistana povećao broj bombaških napada i ubistava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.