U trendu

Lavrov: Ženevski pregovori o Siriji odloženi za kraj februara

 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su mirovni pregovori o Siriji, zakazani za 8. februar u Ženevi, odloženi za kraj meseca.

„Ohrabrujuće je videti da su posrednici iz UN uopšte zakazali nove pregovore u Ženevi, iako su oni po ko zna koji put odloženi i umesto 8. februara, počeće krajem meseca“, rekao je Lavrov je na početku sastanka sa predstavnicima sirijske političke opozicije u Moskvi.

Lavrov je u sredu uputio poziv sirijskim opozicionim liderima da danas dodju u Moskvu kako bi sa njima razgovarao o rezultatima mirovne konferencije u Astani, završene u utorak bez konkretnog napretka u postizanju političkog rešenja krize u Siriji.

Vodeća opoziciona grupa u egzilu, Nacionalni sirijski kongres, odbila je poziv, dok je kurdska Partija demokratskog jedinstva potvrdila učešće svog predstavnika na sastanku sa Lavrovom.

Kako navodi agencija Frans pres, u Moskvu je pozvano ukupno 25 zvaničnika sirijske opozicije, ali je jutros na sastanak došlo samo njih osam.

Vodje naoružanih pobunjeničkih grupa, koji su učestvovali u pregovorima sa sirijskom vladom u Astani, nisu dobili poziv da dodju u Moskvu.

Lavrov je naveo da je „dosadašnje iskustvo“ u rešavanju sirijske krize pokazalo da se „bez konkretnog predloga ne može početi sa ozbiljnim pregovaranjem“.

Izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentijev rekao je u utorak da je Moskva pripremila nacrt novog ustava Sirije i dala ga na uvid opoziciji, ali je opoziciona delegacija u Astani odbila da razgovara o tome.

„Smatramo da sve političke grupe u Siriji treba da prihvate taj nacrt kako bismo se pripremili za pregovore u Ženevi“, ocenio je Lavrov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar