U trendu

„Lavrovu sam rekao da nemamo više tolerancije“

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da nema opravdanja za napade na sirijski grad Alepo, a Moskva je pokazala spremnost da sarađuje na izradi francuskog predloga rezolucije UN kojim bi se omogućilo dopremanje pomoći gradu koji je pod opsadom, prenosi danas AFP.

„To šta se dešava u Alepu je bez presedana – ne postoji opravdanje za ovu količinu vatre i smrti“, rekao je Ero ruskom kolegi Lavrovu prilikom jučerašnje posete Moskvi, prenosi francuska agencija.

„Sreo sam se sa Sergejom Lavrovim kako bi mu lice u lice rekao da ovu situaciju niko ne može da toleriše“, rekao je Ero.

Tenzije između Rusije i Zapada su se pojačale nakon što su SAD prekinule razgovore sa Rusijom o prekidu vatre u znak protesta zbog pojačanih vojnih akcija kojim su podržali ofanzivu siriijske vojske na Alepo.

Ero danas boravi u poserti SAD-u kako bi i od Vašingtona dobio podršku za predlog rezolucije UN-a o dostavi humanitarne pomoći u Alepo, porenosi AFP.

Uprkos signalima kojima je Moskva ukazivala na eventualnu podršku ovoj rezoluciji, Lavrov je rekao da je Rusija „spremna da sarađuje na novoj rezoluciji“, pod uslovom da ne sadrži protivljenje prekida dogovora SAD-Rusije.

Lavrov je insistirao na tome da međunarodna zajednica treba da obrati pažnju na „stanovnike u svim delovima Alepa, a ne samo u istočnom delu“.

On je takođe rekao da je Rusija postavila odbrambene sisteme u Siriji kako bi obezbedila „pouzdanu sigurnost“ za ruske vojne snage u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.