U trendu

Le Drian: Pariz spreman za dijalog sa Moskvom

MOSKVA – Francuska je spremna za dijalog sa Rusijom i očekuje da i Rusija ima isti pristup, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian.

„Francuski predsednik Makron ima pozitivnu viziju o bilateralnom dijalogu i nadamo se da je i ruska strana spremna da se nađemo na pola puta i radimo u istom duhu“, rekao je Le Drian na sastanku formata 2+2- sastanka ruskih i francuskih ministara spoljnih poslova i odbrane, prenosi Tas s.

Kako je rekao, Pariz bi voleo da uspostavi transparentne mehanizme za dijalog sa Moskvom u vezi evropske bezbednosti i deeskalacije trenutnih tenzija.

„To bi obuhvatilo sve probleme – nuklearno naoružanje, obično naoružanje, sajber prostor. Moramo da radimo na obnavljanju strateške stabilnosti u Evropi u u cilju uspostavljanja nove arhitekture koju nudi francuski predsednik, jer Evropa nikada neće biti sigurna ako nema jasne i jake odnose sa Rusijom“, rekao je Le Drian.

Prema njegovim rečima, nova bezbednosna arhitektura morala bi da bude usklađena sa principima Saveta Evrope i parisle povelje za Novu Evropu.

Francuski ministar je dodao da bi Francuska volela i da razgovara sa Rusijom o srednjedometnim i kratkodometnim raketama.

„Moramo da vodimo vrlo smislen, detaljan i sadržajan dijalog o ovom pitanju ako želimo da osiguramo bezbednost na kontinentu. Zbog toga smo stigli da ponudimo novu agendu sigurnosti i poverenja u ime predsednika Francuske i ponudimo strukturirani dijalog o stabilnosti u Evropi“, rekao je Le Drian.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov istakao je da inicijativa francuskog predsednika Emanuela Makrona o unapređenju saradnje sa Rusijom na globalnoj sceni u potpunosti ispunjava inrterese Moskve.

„Pozitivno gledamo na te ideje francuskog predsednika. One teže uspostavljanju rusko-francuske saradnje na svetskoj sceni, a u kontekstu naših napora za zajedničkim rešavanjem svih savremenih pitanja, i to je u potpunosti u skladu sa stavom predsednika Vladimira Putina i ruskih interesa“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.