U trendu

Le Drijan: Razgovori talibana s Katarom i Turskom o aerodromu

PARIZ – Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan saopštio je danas da talibani pregovaraju s Katarom i Turskom o upravljanju aerodromom u Kabulu i da je potrebno da u najkraćem roku obezbede da ljudi koji žele da napuste Avganistan to mogu da urade komercijalnim letovima.

„Rezolucija Saveta bezbednosti o garantovanju prolaza mora da se sprovede. U toku su razgovori talibana s Katarom i Turcima o upravljanju aerodromom. Moramo da zahtevamo da pristup aerodromu bude bezbedan“, rekao je Le Drijan francuskoj televiziji, prenosi Rojters.

Ministar je saopštio da će Francuska nastaviti da vrši pritisak na talibane, ali da ne pregovara s njima.

Talibani od danas imaju potpunu kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu, nakon što je i poslednji američki vojni avion napustio vazdušnu luku, a lideri talibana su jutros simbolično prošli pistom, obeležavajući svoju pobedu.

Ostaje nejasno ko će preuzeti upravljanje vazdušnim prostorom zemlje, a na odlasku, američka vojska je upozorila pilote da na aerodromu nema kontrole vazdušnog saobraćaja ili aerodromske službe.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan i traži i da se avganistanska teritorija ne koristi za pretnju drugim državama, niti da bude utočište terorističkim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.