U trendu

Le Mer: EU će ukljuciti kriptovalute u paket sankcija Moskvi

BRISEL – Evropska unija će uključiti kriptovalute u svoj paket sankcija Rusiji, sa ciljem da agresiju Moskve na Ukrajinu učini što skupljom, saopštio je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara finansija EU rekao da su sankcije Rusiji veoma efikasne i da su dezorganizovale ruski finansijski sistem i paralisale sposobnost ruske centralne banke da zaštiti rublju, prenosi Rojters.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozdravio je danas odluku BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije da se pridruže finansijskim sankcijama koje je EU 23. februara uvela protiv Ruske Federacije.

Šef dipomatije EU dodaje da su ove mere podržale i članice Evropskog ekonomskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška kao i Ukrajina.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg najavio je danas mogućnost uvođenja četvrtog paketa sankcija EU protiv Rusije.

Austrija, kako je kazao nakon sednice Vlade, radi, zajedno sa EU, uz uključenje SAD na četvrtom paketu sankcija protiv Rusije.

Glavni cilj tih sankcija su oligarsi koji podržavaju rusku vlast, dodao je on.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je danas da pokreće specijalnu jedinicu koja će pomagati u sprovođenju sankcija protiv zvaničnika ruske vlade i oligarha, s posebnim ciljem zaplene njihovih jahti, aviona, nekretnina i druge imovine, preneo je CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar