U trendu

Le Pen: Katastrofalno loša izlaznost, u nedelju izaći masovno

Predsednica francuske ultradesne stranke „Nacionalni front“ Marin le Pen požalila se večeras na „katastrofalnu lošu“ izlasnost birača u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i zatražila od „patriotskih“ glasača da u nedelju 18. juna masovno izađu na birališta u drugom krugu, prenosi AP.

Agencija navodi da je Le Penova izjavila da se nada da će njena stranka predstavljati jaku opozicionu snagu, uprkos tome što prema anketama „Nacionalni front“ može da računa na svega desetak poslanika.

Le Penova je takođe napala izborni sistem u Francuskoj za koji je rekla da nije naklonjen malim strankama poput njene.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njeni saveznici osvojili su najviše glasova u danas održanom prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji, pokazuju delimični zvanični rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Kako je objavilo to ministarstvo, ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta, Makronova „Republika u pokretu“ i njeni saveznici na putu su da osvoje više od 30 osto glasova, preneo je Rojters.

Međutim, ministarstvo je navelo da podaci kojima u ovom trenutku raspolaže ne uključuju glasove iz najvećih francuskih gradova.

AP dodaje da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je, na osnovu 46 odsto prebrojanih glasova, Makronova „Republika u pokretu“ osvojila više od 26 odsto glasova na izborima.

Konzervativni Republikanci osvojili su 16 odsto glasova, krajnje desničarska partija Nacionalni front 14 odsto, kranje levičarska partija Žan-Lik Melašona 10 odsto, a socijalisti samo sedam odsto glasova.

Ministarstvo je navelo i da je broj onih koji nisu izašli na izbore visok i da iznosi 51,4 odsto.

I prethodno objavljeni rezultati anketa ukazuju da je Makronova stranka na putu da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema rezultatima dve ankete, Makronova „Republika u pokretu“ zajedno sa svojim saveznikom „Modem“ na putu je da osvoji više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini.

Dve agencije, zajedno sa drugima, predviđaju da je Makron osvojio više od 30 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon zatvaranja biračkih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.