U trendu

Lekić: Izjave podrške Đukanoviću pored komičnog imaju i uvredljiv karakter

PODGORICA – Lider Demosa i predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je da izjave iz regiona u kojima se tvrdi da bi u slučaju poraza Mila Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju, nestala crnogorska nacija, pored komičnog imaju i uvredljiv karakter.

„Makar se često radilo o površnim medijskim performansima, treba sa pažnjom pa i elementarnim državnim dostojanstvom čitati, negde i odgovoriti, na strane poruke povodom predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Ako ostavimo po strani plaćene lobističke sadržaje, uočljivo je da ima izjava paradiplomatskog karaktera, sa loše sakrivenim geopolitičkim ambicijama i uticajima, koje dolaze iz institucija, najčešće iz država regiona“, naveo je Lekić, prenose podgoričke Vijesti.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da bi poraz Mila Đukanovića na predsedničkim izborima otvorio put ka nestanku crnogorske nacije.

“Sa međunarodnog aspekta, trenutno najzabrinjavajuće pitanje su predsednički izbori u Crnoj Gori. Zaista sam zabrinut zbog tih izbora. I zato što sam ja odatle, ali i zato što će se ako pobedi protivkandidat aktuelnog predsednika, otvoriti put nestanku crnogorske nacije”, kazao je Kurti za prištinsku tv. Kljan Kosova.

Kako mediji prenose, on je naveo i da bi posledica poraza Đukanovića bila da „će crnogorski narod ostati manjina u sopstvenoj državi“ i da će Crna Gora „prestati da bude Crna Gora kakvu poznajemo.“

Lekić ističe da se van dobrih diplomatskih ukusa i prakse, a očigledno u umišljenim stanjima sopstvenih veličina, šalju instrukcije crnogorskim građanima, posebno onim „svojim“ za koga da glasaju.

„Posebno pada u oči izjava iz regiona da bi u slučaju poraza na izborima Mila Đukanovića, inače partijskog predsednika, privatnog biznismena i bankara, operatora u poreskim rajevima, crkvenog reformatora, aktera mnogih domaćih i međunarodnih afera kriminalnog karaktera, promotera nekoliko nacionalizama u svojim različitim nacionalnim stanjima, inspiratora podela u Crnoj Gori – da bi, dakle, njegovim porazom, nestala crnogorska nacija – što sve ima pored komičnog i uvredljiv karakter. Ni najveće angažovane apolegete iste ličnosti u Crnoj Gori nisu stigle do ovakve konstukcije“, kaže Lekić.

Ove i slične izjave, kako je naveo, koje su u suprotnosti sa diplomatskim pravilima i manirima, ne slučajno, uzimaju maha u trenutku krize crnogorske države i njenih institucija.

„Umesto diplomatije kao medijsko-karnevalskih priredbi, poslednji je čas za ozbiljan zaokret u vođenju države, pa i na međunarodnom planu, čime bi se vratilo dostojanstvo zemlje, time i smanjio prostor za spoljne pretenzije prema Crnoj Gori, ispoljavane na različite načine. Ove teme će, kao i uostalom činjenica da Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za dijasporu nisu poslali godišnji izveštaj, inače bez presedana u dužem periodu, biti uskoro predmet saslušanja nadležnih u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike“, zaključio je Lekić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar