U trendu

Lekić najavio odgovor o mogućnosti formiranja nove Vlade CG

PODGORICA – Lider Demosa Miodrag Lekić najavio je da će uskoro saopštiti definitivan odgovor da li postoji volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade na programskim osnovama koalicija koje su pobedile u avgustu 2020. godine.

Lekić je poručio da nastoji da na ozbiljan i javno odgovoran način obavlja zadatak mandatara i da krajem ove neđelje završava fazu konsultacija s ciljem konstituisanja predloga programa i sastava vlade od političkih snaga izborne većine 2020. godine.

„Iste one većine koja me je izabrala za mandatara, što je potvrđeno na sednici Skupštine Crne Gore 29. decembra 2022.“, naveo je Lekić.

Navodi da eventualnom saglasnošću svih, koja je do sada nažalost izostala od dela stranaka, pristupio bi daljoj proceduri formiranja vlade.

Time bi se, kako kaže, privelo kraju delovanje aktuelne vlade ograničenog karaktera, koja „uprkos tome nastavlja sa javno komromitujućom politikom zapošljavanja u državnim institucijama, iz redova svojih partijskih, nacionalnih i klijentelističkih komponenti.

Ukoliko, pak, konstatuje da većine nema, zavisno od daljih političkih dinamika, posebno eventualne odluke o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora, Lekić kaže da će pristupiti traženju alternativnog rešenja.

Karakter, sastav i programske odredbe tog alternativnog rešenja bi, kaže, u mogućem roku javno objavio, i zakonskom procedurom uputio Skupštini na dalji postupak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.