U trendu

Lekić: SDP da ne preti obaranjem vlade, nek daju ostavke

PODGORICA – Socijaldemokratska partija (SDP) ne može da preti obaranjem aktuelne vlade zbog nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, ali njihova dva minitra mogu da podnesu ostavke i otvore krizu izvršne vlasti, izjavio je danas poslanik i predsednik Demosa Miodrag Lekić.

„Njihova dva ministra mogu da daju ostavke i otvore krizu vlade, ali ne i da proglašavaju pad vlade i skraćenje mandata parlamenta. Očigledno ne mogu oni voditi proces krize koja će se razrešiti jedino u parlamentu ulogom svih aktera“, rekao je Lekić za podgoričke Vijesti.

On je ocenio da poslednji događaji vezano za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC ukazuju na najmanje na tri momenta.

„Prvo, sukobi između koalicionih partnera u vladi i parlamentu, danas i s teškim međusobnim optuživanjima oko Temeljnog ugovora, govore da se isti partneri nisu prethodno dogovorili oko zajedničkih programskih sadržaja. I to je vrlo neozbiljno“, kaže Lekić.

Kao drugi momenat je, istakao je, ponovo otvaranje teme odnosa države i crkve što govori da se rizikuje novi krug crkveno-identitetskih pitanja i novo maltretiranje građana.

„Izgubili smo više od dve godine bavljenja tom temom koju je inaugurisao predsednik DPS-a (Milo Đukanović) 2019. kada je na partijskom kongresu, kršeći Ustav, proklamovao novu crkvu. Zatim je napravljen i pravno problematičan zakon, a Crna Gora je bila destabilizovana, gubeći vreme za neophodne reforme“, rekao je Lekić.

Treće, istakao je, sada treba nastalo konfliktno pitanje rešavati brzo, sa svim političkim konsenkvencama.

„Očigledno, ako to mora, i s otvaranjem krize vlade. Mislim da premijer Abazović ne sme da dozvoli trajanje ove mučne situacije. Svako treba da preuzme odgovornost. Najgora strana novih sukoba oko crkve u Crnoj Gori jeste odlaganje reformi sa svim katastrofalnim posledicama za zemlju i njene građane“, kazao je Lekić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.