U trendu

Les: Ništa nije zagarantovano u dijalogu

LONDON – Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je danas da u dijalogu Beograda i Prištine ništa nije zagarantovano, kao i da će diplomatama biti potrebni meseci da pomire suprotstavljene pozicije dve strane.

On je za Tanjug rekao da čak ni to možda nije moguće.

Kako je pojasnio mnogi problemi „leže na putu“, a dve strane su daleko jedna od druge u pogledu detalja.

Objašnjava da Priština insistira na minimalističkoj viziji Zajednice srpskih opština, uslovljeno priznanjem Kosova od strane Srbije među mnogim drugim uslovima koji su Srbiji neprihvatljivi, dok Srbija „gura“ maksimalističku viziju ZSO i odbija da prizna Kosovo što je za Albance neprihvatljivo.

„Takođe postoji snažno protivljenje dogovoru i u Srbiji i na Kosovu u širem smislu, što ograničava manevarski prostor dve vlade za kompromis. U oba slučaja, mnogo društva se protivi dogovoru. Tako čini, uglavnom, i formalna politička opozicija. U slučaju Srbije to čini i SPS, jedan od koalicionih partnera“, rekao je Les.

Les je istakao da je iz drugih slučajeva širom sveta, poput Bliskog istoka, poznato da napori diplomata da postignu dogovor između snažno podeljenih grupa mogu biti blizu uspeha, a zatim da na „poslednjoj prepreci“ propadnu.

„Ponekad to može izazvati oštar preokret u politici, jer su pokušaji kompromisa praćeni slomom odnosa i naporima obe strane da svoje ciljeve ostvare nepregovaračkim sredstvima. U slučaju Kosova, moj lični stav je da je neuspeh u ovom trenutku verovatan najmanje koliko i uspeh, mada moram da naglasim da ne mogu da predvidim budućnost“, rekao je Les.

On je dodao da nije ubeđen da je podsticaj za dogovor dovoljno jak u Srbiji jer je glavna korist, odnosno članstvo u EU, neuhvatljivo, a da „očigledne pretnje, kao što je kraj EU finansiranje i suspenzija bezviznog pristupa Srbije šengenskoj zoni, nemaju kredibilitet s obzirom na potrebu dogovora svih članica EU.

Kako kaže ista logika važi i za kosovsku stranu.

„Ono što možemo reći je da su, pod intenzivnim diplomatskim pritiskom,
obe strane prihvatile plan uz posredovanje EU kao osnovu za pregovore, a da Vlada Srbije ima podršku parlamenta da se nastavi. U načelu postoji dogovor koji treba da se sklopi“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.