U trendu

Leto od Ε‘est meseci, zima od dva: Ni ne slutite kakve pogubne posledice to nosi

Dok se u Evropskoj uniji i joΕ‘ nekim zemljama raspravlja o tome da li je potrebno ili ne ukidati pomeranje kazaljki dva puta godiΕ‘nje za letnje ili zimsko računanje vremena, i da li su ljudiΒ  zbog tog jednog sata umorniji ili odmorniji, naučnici upozoravaju na mnogo veΔ‡i problem.

Leto bi zbog klimatskih promena do kraja ovog veka moglo da traje i po pola godine, a zima svega dva meseca. Studija o promenama u trajanju godiΕ‘njih doba zbog klimatskih promena pokazala je da je se poslednjih 60 godina trajanje leta u proseku poveΔ‡alo za 17 dana, prenosi Večernji list.

Veća opasnost od požara

– Leta postaju sve duΕΎa i vruΔ‡a, a zime sve kraΔ‡e i toplije zbog globalnog otopljenja – rekao je za CNN Yuping Guan, jedan od autora studije objavljene u časopisu Geophysical Research Letters.

I dok neki u duΕΎem trajanju leta ne vide problem jer Δ‡e viΕ‘e dana uΕΎivati na suncu, posledice bi mogle da budu pogubne za zdravlje, okolinu i poljoprivredu.

Promene u duΕΎini četiri godiΕ‘njih doba najočiglednije su u blizini mediteranske regije i na području Tibeta. Toplotni talasi trajaΔ‡e sve duΕΎe, a bolesti koje prenose komarci mogle bi se dodatno proΕ‘iriti, a da i ne govorimo o produΕΎenoj sezoni Ε‘irenja polena, pogotovo od ambrozije, noΔ‡ne more miliona osoba koje muči alergija. ProleΔ‡e, godiΕ‘nje doba u kom biljke počinju a bujaju traje sve kraΔ‡e, a oscilacije u temperaturama mogu biti kobne za osetljivije vrste. Videlo se to i poslednjih nedelja kada su voΔ‡ke u voΔ‡njacima zbog toplog vremena na kraju zime, koje je neuobičajeno za mart, počele da pupe i cvetaju, a onda su stigle noΔ‡i s temperaturama u minusu.

VoΔ‡ari strahuju i od mraza u aprilu, koji viΕ‘e nije neuobičajen, ali javlja se sve kasnije tokom aprila. Toplija i duΕΎa leta znače i veΔ‡u opasnost od poΕΎara s kakvima se veΔ‡ godinama suočava Australija, na primer, kao i delovi Sjedinjenih Američkih DrΕΎava. Naučnici su analizirali odstupanja u temperaturama od 1952. godine. DuΕΎna leta, navodi se u studiji, poveΔ‡ala se sa 78 na 95 dana, a trajanje proleΔ‡a, jeseni i zime smanjilo sa 124 na 115, 87 na 82, odnosno 76 na 73 dana. Temperature na moru i kopnu iz godine u godinu rastu. Poslednji put godiΕ‘nje temperature na globalnom nivou bile su ispod proseka krajem 70-ih, dakle pre 40 godina. Naučnici su sloΕΎni u tome da su uzrok klimatske promene uzrokovane emisijom gasova koji izazivaju efekat staklene baΕ‘te, pa pozivaju na sprovoΔ‘enje mera za smanjenje emisija Ε‘tetnih gasova.

Poremećaji kod monsuna

– ProleΔ‡e i leto započeΔ‡e mesec dana ranije do kraja veka, jesen i zima otprilike pola meseci kasnije, Ε‘to rezultira činjenicom da Δ‡emo 2100. godine imati leto od skoro pola godine i manje od dva meseca zime – prognoziraju autori studije. Problemi bi mogli nastati i u drΕΎavama u kojima se javljaju vetrovi monsuni; otopljenje bi mogla da poremetiΒ  obrasce njihovog ponaΕ‘anja. Monsuni nastaju zbog nejednaka zagrevanja kopna i mora dva puta godiΕ‘nje. Leti se, naime, kontinenti jače greju, dok su zimi okeani topliji, pa se smenjuju niski i visoki nivoi atmosferskog pritiska. Monsuni imaju veliki uticaj na područja u kojima se javljaju zbog izrazito vlaΕΎnih i kiΕ‘ovitih leta, Ε‘to utiče i na privredu.

– To bi moglo ograničiti vrste useva, podstaΔ‡i rast invazivnih vrsta i korova ili poveΔ‡ati potraΕΎnju za navodnjavanjem – ističu u Agenciji za zaΕ‘titu okoline. DuΕΎa letnja sezona mogla da donese i promene u vrstama ΕΎivotinja koje naseljavaju odreΔ‘ena područja. Sve je lančano povezano i priroda nam uporno Ε‘alje signale upozorenja. Na nama je da li Δ‡emo ih uopΕ‘te čuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.