U trendu

Letonija: Sprečen ulazak 46 migranata iz Belorusije

RIGA – Pripadnici granične službe Letonije sprečili su ilegalni ulazak 46 migranata, a priveli još šest osoba koje su u poslednja 24 časa došle iz Belorusije, objavila je danas lokalna agencija LETA.

Prema informacijama službe granične straže, šest migranata je pušteno da uđe u zemlju iz humanitarhih razloga, piše Tas s.

Od kako je uvedeno vanredno stanje na granici 11. avgusta, ukupno je privedeno deset ljudi, a od početka godine 362 osobe.

„Letonski graničari nude vodu i hranu, odeću i medicinsku pomoć ljudima koje su beloruske specijalne snage prisilno oterale sa granica EU. Ako im je život ili zdravlje u opasnosti, oni se odvode u bolnice“, objavila je ministarka unutrašnjih poslova Marija Golubeva na svom Tviter nalogu.

Letonija se sada suočava sa ilegalnom migracijom ljudi iz Belorusije, vanredno stanje je uvedeno duž granice od 11. avgusta do 10. novembra i graničari su dobili ovlašćenja da proteraju migrante nazad u Belorusiju.

U cilju borbe protiv ilegalnih migracija, Letonija je pre nekoliko godina napravila planove za instaliranje opreme duž 173 kilometara granice sa Belorusijom, uključujući ogradu dugu 135 kilometara.

Projekat je bio procenjen na 27,6 miliona evra, a planiran je da se završi 2021. godine, međutim radovi su obustavljeni zbog određenih nedostataka koje je otkrila inspekcija.

U nastojanju da se ubrza izgradnja infrastrukture duž granice sa Belorusijom, vlada Letonije je odobrila 1,7 miliona evra za izgradnju žičane ograde, a za završetak izgradnje granice potrebno je oko 30 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.