U trendu

Li Kećijang: Kina će nastaviti široko otvaranje ka svetu

Premijer Kine Li Kećijang rekao je na okruglom stolu s čelnicima velikih medjunarodnih institucija da je kineska ekonomija duboko integrisana u svetsku ekonomiju i da će se sve više otvarati.

Otvaranje je samostabilni izbor za postizanje razvoja, a vrata će se otvarati sve šire, rekao je Li na šestom video dijalogu okruglog stola 1+6.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), tokom jučerašnjeg dijaloga Li je istakao da je ove godine 20. godišnjica učlanjenja Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

U proteklih 20 godina, striktno se pridržavamo pravila i iskreno ispunjavamo svoja obećanja, što ne koristi samo sopstvenom razvoju, već i svetu, rekao je.

Li je dodao da se Kina pridržava ravnomernog razvoja izvoza i uvoza i ne teži namerno trgovinskom suficitu, kao i da se obim uvoza povećava iz godine u godinu pa je Kina drugo najveće svetsko uvozno tržište već 12 godina zaredom.

Prema njegovim rečima, Kina aktivno učestvuje u regionalnoj ekonomskoj saradnji i promoviše stupanje na snagu Regionalnog sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu (RCEP) početkom sledeće godine.

Ovo je najnaseljenija zona slobodne trgovine na svetu sa najvećim ekonomskim i trgovinskim obimom i najvećim potencijalom za razvoj. To će dodati novi zamah regionalnom otvaranju i ekonomskom oporavku, rekao je Li Kećijang.

Prema njegovim rečima Kina se uporedila sa medjunarodnim visokim standardima ekonomskih i trgovinskih pravila i prijavila se za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerskom sporazumu (CPTPP) i Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA).

„Nastavićemo sve šire otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu, kako bi svet mogao da podeli nove razvojne mogućnosti Kine“, podvukao je Li Kećijang, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar