U trendu

Liban: Saglasnost za prevazilaženje krize i tenzija

BEJRUT – Najviši hrišćanski velikodostojnik u Libanu, maronitski patrijarh Bekara Butros Al-Rai izjavio je danas da su se tri vodeća libanska političara saglasila oko „rešenja“ za prevazilaženje političke tenzije i paralize vlade izazvane pravosudnom istragom na najvišem nivou.

„Postoji ustavno i zakonsko rešenje za sadašnju krizu“, rekao je patrijarh Butros Al-Rai na konferenciji za novinare nakon što je ceo dan proveo u šatl misiji između premijera, predsednika parlamenta i predsednika države.

Dobro obavešten zvanični izvor Rojtersa rekao je da to rešenje podražumeva i krivično gonjenje bivših ministara optuženih za razornu eksploziju u Bejrutskoj luci u avgustu 2020. godine pred Specijalnim sudom koji čine poslanici i sudije, kao i odobrenje istražitelju eksplozije Tareku Bitaru da nastavi da vodi istragu o odgovornosti zvaničnika i na nižim instancama vlasti.

Pomenuti Specijalni sud, formiran parlamentarnim glasanjem, nikada do sada nije pozivao na odgovornost nijednog libanskog zvaničnika.

Bitar je pokušao da ispita najviše zvaničnike, među njima i bivše ministre povezane sa pokretom Amal predsednika parlamenta Nabiha Berija i Pokretom Marada, koji su u savezu grupom Hezbolah.

Hezbolah je uzvratio optužbama na račun Bitara za politizaciju istrage, ali patrijarh Al-Rai je nakon ranijeg sastanka sa predsednikom parlamenta Nabihom Berijem poručio da se ozbiljna pitanja moraju rešavati „jer Liban umire, ljudi umiru, a država se raspada“.

Libanski premijer Nadžib Mikati nije sazvao sastanak kabineta od 12. oktobra, čekajući rešenje političkog zastoja koji je paralisao rad vlade više od dve nedelje.

Al Rai je takođe izrazio umerenu zabrinutost toga što je vojna obaveštajna služba pozivala na saslušanje lidera hrišćanske stranke Snaga Libana Samira Džadžea zbog nedavnih fatalnih sukoba u Bejrutu u kojima je poginulo sedmoro sledbenika Hezbolaha i Amala.

Hezbolah i Amal su 14. oktobra pozvali na demonstracije protiv istražitelja Tarika Bitara što je izazvalo ulično nasilje kakvo se ne pamti u Bejrutu u poslednjih 10 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.