U trendu

Libanci nastavili s masovnim demonstracijama protiv političke elite

Libanski demonstranti danas su ponovo blokirali puteve u Bejrutu i izvan njega i ležali na ulicama iza barikada kako bi osujetili pokušaje bezbednosnih snaga da ih sklone s puta.

Oni su desetog dana masovnih protesta nastavili s izražavanjem gradjanske neposlušnosti, ponovo pozivajući vladu da podnese ostavku.

Demonstracije su počele 17. oktobra, podstaknute vladinim planom da uvede nove poreze, izmedju ostalog i na pozive putem aplikacije Vocap (WhatsApp), ali su se ubrzo pretvorili u opšti revolt protiv cele političke elite koju mnogi smatraju korumpiranom i nekompetentnom.

Policija je pokušavala da skloni demonstrante s puta, vukući ih za noge i ruke, ali izveštaja o hapšenjima ili povredama nema.

Na jednom putu je oklopno vozilo došlo na nekoliko metara od demonstranata koji su ležali na zemlji, ali se potom udaljilo.

Desetodnevni protesti su paralisali zemlju s ekonomijom na ivici kolapsa, za koju demonstranti krive političke elite na vlasti od okončanja gradjanskog rata, vodjenog od 1975. do 1990. godine.

Škole, fakulteti i banke ne rade od prošle nedelje.

Protesti ne jenjavaju iako je vlada u ponedeljak usvojila opsežne reforme u nadi da će umiriti desetine hiljada ljudi koji protestuju zbog vladinog odnosa prema ekonomskoj krizi i traže ostavku premijera Saada Haririja. Hariri je tada rekao da nijedna vlada u istoriji Libana nije preduzela takve korake.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.