U trendu

Liberali neće dozvoliti Krivokapiću da potpiše TU

PODGORICA – Poslanik opozicione Liberalne partije Andrija Popović tvrdi da je u nacrtu Temeljnog ugovora, objavljenom u medijima, bar sedam članova protivno Ustavu Crne Gore i da, ukoliko ova vlada potpiše takav ugovor, liberali će to smatrati veleizdajom državnih nacionalnih interesa.

Popović kaže da, prema saznanjima sa kojima raspolaže, odlazeća vlada čiji premijer je i sam priznao da neće dočekati polovinu februara na tom mestu, pokušaće da, kako navodi, „obavi svoje prljave zadatke što hitnije“.

„Krivokapić namerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i bez ikakvog legitmiteta i podrške kako u svojoj vladi tako i u Skupštini. Smatraćemo takav čin veleizdajom nacionalnih interesa Crne Gore sa teškim krivičnim posledicama za koji će njegovi vinovnici morati da odgovaraju’, rekao je Popović.

Navodi da će naročito nakon skorog gubitka funkcinalnog imuniteta koji odlazeći premijer i njegovi saradnici uživaju, morati da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka zemlje.

„Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbedi položaj države u državi, ili preciznije države nad državom“, tvrdi Popović i dodaje:

„U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar sedam članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito doživotno davanje imuniteta sveštenicima kao poslanicima i ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija“.

Popović je rekao da upozorava premijera Krivokapića, da on lično i ono što je ostalo od njegove vlade, nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo što u ime države Crne Gore, naročito ne ovakav akt kojim žele da ozakone, kako tvrdi, „podređen položaj Crne Gore jednoj verskoj zajednici, umesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama“, preneo je portal podgoričkog Dana.

„Samo Temeljni ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nisu večni, a krivična dela ne zastarevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.