U trendu

Libijski premijer preziveo pokušaj atentata

TRIPOLI – Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh preživeo je jutros pokušaj atentata kada je pucano na njegov automobil, izjavio je neimenovani izvor blizak premijeru.

Premijer se vraćao kući kada je na njegov automobil pucano iz drugog vozila koje je pobeglo, prenosi Rojters.

Incident je odmah prosleđen državnom tužilaštu zbog istrage.

Ako se potvrdi pokušaj atentata, kriza nad kontrolom Libije mogla bi se dodatno pogoršati, ocenjuje britanska agencija.

Dbeibeh je najavio da će ignorisati glasanje koje je planirano kasnije danas u parlamentu na istoku države, a analitičari strahuju kako bi to moglo ponovno dovesti do scenarija paralelnih vlada u toj afričkoj zemlji podeljenoj na zapadnu i istočnu frakciju.

Poslanici veruju da se mandat Dbeibehove vlade završio 24. decembra, kada su se originalno trebali održati predsednički izbori.
Dbeibeh je postavljen u martu prošle godine kao čelnik vlade nacionalnog jedinstva (GNU) koja je trebala voditi državu do tog glasanja.

Dbeibeha i GNU odobrio je parlament na posebnoj sednici koja je okupila suparničke frakcije u domu parlamenta prvi put u nekoliko godina.

Otada se strane nisu uspele dogovoriti o pravilima izbora, pa i onih o legitimnosti Dbeibehove kandidature za predsednika, nakon što je najavio da to neće učiniti.

Parlament je tokom građanskog rata većinom podržao istočne snage, smatra GNU nevažećim i danas održava izbore za novog premijera.

Međutim, prelazna vlada i dalje ima podršku Ujedinjenih naroda i zapadnih država koje pozivaju libijske političke institucije da se fokusiraju na organizaciju predsedničkih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar