U trendu

Lider sirijske opozicije: Rusija se ne drži za Asada

Rusija nema nameru da Bašara el Asada održava na vlasti u Siriji, rekao je danas Kaled Kodža, lider glavne sirijske opozicione organizacije nakon razgovora sa ruskim vlastima u Moskvi.

Kodža, predsednik Sirijske nacionalne koalicije, razgovarao je juče sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, a danas je izjavio da se „rusko rukovodstvo ne drži za Bašara el Asada“ već je usredređeno na potrebu da se očuva teritorijalni integritet Sirije.

Trenutno nije jasno da li Kodžina izjava ukazuje na promenu ruskog stava, ili samo odražava pokušaj Moskve da zadobije podršku sirijske opozicije u svom novom pokušaju medijacije među zaraćenim stranama.

Lavrovljev prošlonedeljni sastanak sa šefom diplomatije Saudijske Arabije još jedan je pokazatelj oštrih razlika u stavovima prema sudbini sirijskog vladara. Dok Rusija traži da se trupe režima u Siriji uključe u koaliciju koja se bori sa ekstremističkom organizacijom Islamska država, saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir odbija bilo kakvo Asadovo učešće.

Moskva je ključni Asadov saveznik u građanskom ratu u Siriji koji traje već više od četiri godine. Ono što je počelo 2011. godine sa demonstracijama protiv Asadove vladavine pretvorilo se u oružani konflikt sa najmanje 250.000 žrtava i četiri miliona izbeglica.

U međuvremenu, kontrolu nad krupnim delom sirijske teritorije preuzela je Islamska država, koja takođe kontroliše delove Iraka.

Kaled Kodža je rekao danas da Asad i njegovi ljudi ne mogu biti deo nikakve prelazne vlasti u Siriji, i da on u Moskvi nije razgovarao ni o kakvim kandidatima koji bi ušli u takvu vlast.

Kodža je dodao da će njegova organizacija i Moskva nastaviti da se konsultuju.

Prema Kodžinim rečima, Rusija se usredsredila na potrebu da se očuva teritorijalni integritet Sirije i da se spreči urušavanje državnih struktura ove zemlje.

Kodža je rekao da je Moskvi pružio uveravanja da njegova Nacionalna koalicija zastupa očuvanje državnih institucija.

Lavrov se danas sastao i sa izgnanim sirijskim opozicionarom Haitamom Manom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.