U trendu

Lideri EU danas i sutra o sankcijama Rusiji i energetici

BRISEL, 24. marta ( Tanjug) – Lideri EU 27 sastaće se danas na redovnom martovskom samitu u Briselu.

Tokom dvodnevnog samita fokus lidera EU biće na primeni i konsolidaciji postojećih sankcija, uvedenih zbog, kako u Briselu ocenjuju, nelegalne i ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu, ali se neće razmatrati i novi, peti paket sankcija.

Očekuje se da će se razgovorati o efektima dosadašnjih sankcija i o načinima da se kontroliše zaobilažanje sankcija preko trećih zemalja.

U Savetu EU navode da nije planirano da se u tom kontesktu razgovara o Srbiji, ali i da ne znaju da li će neko od lidera potegnuti to pitanje.

Dodaje se da je Srbija pokazala svoju posvećenost glasanjem u UN u korist osude vojne intrevencije Rusije protiv Ukrajine, da se od Beograda očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom Unije, ali i da „Srbija nije jedina zemlja kandidat koja nije podržala sankcije prema Rusiji“.

Lideri EU bi, u okviru razgovora o Rusiji i ukrajinskoj krizi, trebalo da razmotre i nuklearne pretnje, pomoć milionima izbeglih iz Ukrajine, a razgovorima tokom prvog dana samita će se priključiti i lično američki predsednik Džosef Bajden, kao i predsdnik Ukrajine Volodomir Zelenski, putem video linka.

Lideri EU bi sa americkim predsednikom trebalo da razmotre i pitanja koja se odnose na energetiku i isporuku američkog tečnog prirodnog gasa u Evropu, koji bi delom trebalo da ublaži evropsku zavisnsot od ruskog gasa.

Očekuje se i debata među liderima EU 27 o cenama energenata u Evropi i mogucnostima za ograničenje maksimalne cene električne energije, o čemu i dalje postoje različite pozicije zemalja članica.

Na ovom samitu bi trebalo i da se formalno na još dve i po godine produži mandat trenutnom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar