U trendu

Lideri EU o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu

PARIZ, 11. marta ( Tanjug) – Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

„Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom delimo zajedničku sudbinu“, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsednik Zelenski.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

Rute je naglasio da je Holandija među prvima poslala vojnu podršku Ukrajini i zatražila snažne sankcije protiv Rusije

„Nema sumnje da Holadnija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji“, kaže Rute.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom pre nego da govori o članstvu, koje bi zahtevalo jedinstvo svih 27 članica.

Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

„Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo „nikada“. To bi bilo nepravedno“, rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.