U trendu

„Lideri EU postigli saglasnost o uvođenju digitalnog sertifikata o vakcinaciji“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se lideri Evropske unije saglasili o neophodnosti uvođenja sertifikata o vakcinaciji.

Merkelova je navela da će Evropskoj uniji biti potrebno tri meseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta.

„Svi su se složili da nam je potreban sertifikat o vakcinaciji u digitalnoj formi“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare posle samita EU, koji se održava u onlajn formatu.
Prema rečima nemačke kancelarke, te potvrde će imati svaka zemlja članica i one će moći da se koriste u bilo kojoj državi Unije.

To će, zajedno sa dodatnim informacijama o građanima, omogućiti putovanja unutar bloka, a moguće je da će omogućiti i državljanima drugih zemalja da dođu u EU, dodala je Merkelova.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel izjavio je da je trenutni prioritet bloka ubrzanje proizvodnje i isporuke vakcina širom Unije.

​Lideri EU su se složili da se proizvodni kapaciteti moraju povećati, ukazavši da bi blok trebalo da se pripremi za scenario koji podrazumeva kontinuiranu vakcinaciju u narednim godinama zbog pojave novih sojeva virusa korona.

Potrebna brza implementacija
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

„Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom pi-si-ar testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta“, naglasila je Fon der Lajen.
Ona je dodala da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakcina protiv kovida-19. od čega je 29 miliona potrošeno za vakcinaciju građana, što predstavlja osam procenata odrasle populacije u EU.

​Predsednica EK je ocenila da deluju zaštitne mere, koje su na snazi širom Evrope, napominjući da je u toku rad na ispitivanju novih varijanti kovida.

„Naš trud će se isplatiti“, poručila je Fon der Lajenova.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar