U trendu

Lideri EU uključili nuklarnu energiju u zelenu tranziciju

BRISEL – Lideri Evropske unije složili su se danas da će nuklearna energija biti deo rešenja evropskog bloka da učini ekonomiju CO2 neutralnom do 2050. godine, omogućavajući im da dobiju podršku dve zemlje koje zavise od ugljenika.

Šefovi država i vlada EU složili su se da će nuklearna energija biti prepoznata kao način borbe protiv klimatskih promena, preneo je AP.

Dok Poljska nije odmah pristala na plan, koncesije na nuklearnu energiju bile su dovoljne da Češka i Mađarska daju saglasnost.

One su imale podršku Francuske koja se za proizvodnju 60 odsto električne energije oslanja na nuklearnu energiju.

Uspeli su da „slome“ i otpor skeptičnih zemalja, uključujući Luksemburg, Austriju i Nemačku.

„Nuklearna energija je čista energija“, rekao je češki premijer Andrej Babiš i dodao da ne zna zašto ljudi imaju problem sa tim.

Slovački premijer Peter Pelegrini insistirao je da EU neće biti u stanju da ostvari svoje klimatske ciljeve bez nuklearnih elektrana.

Poljska, jedan od najvećih emitera u evropskom bloku, koja se u velikoj meri oslanja na ugalj za proizvodnju električne energije, jedina nije podržala sporazum koji je u svom programu „Evropski zeleni dogovor“ iznela nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U završnom memorandumu, Evropski savet je priznao potrebu da se obezbedi energetska sigurnost i da se poštuje pravo država članica da odlučuju o energetskom miksu i da biraju najprikladnije tehnologije.

Neke zemlje članice navele su da koriste nuklearnu energiju kao deo nacionalnog energetskog miksa.

Navedeno je da će zemlje za koje se očekuje da će najviše stradati tokom tranzicije u budućnosti imati na raspolaganju milijarde evra u okvru plana Fon der Lajenove.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da je nuklearna energija od ključnog značaja kako članice EU ne bi postale zavisne od uvoza gasa ili električne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.