U trendu

Lideri EU večeras o ”najjačem paketu sankcija EU ikada”

BRISEl – Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se večeras u 20 časova u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, gde će se odlučivati i o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji zbog, kako u Briselu ocenjuju, ”varvarskog napada” Rusije na Ukrajinu.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će liderima EU predstaviti paket restriktivnih mera protiv Rusije, za koji se navodi da će biti ”najači paket sankcija koji je Unija ikada usvojila”.

U diplomatskim izvorima EU se najavljuje da bi ove sankcije mogle da se odnose i na zabranu izvoza ruske nafte i uglja u EU.

”Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposobnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka finansijskom tržištu Unije”, kaže Lajen.

U pozivnom pismu liderima EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, najavio je da će se na večerašnjem samitu razgovarati i o zaštiti mađunarodnog poretka, kao i o podršci EU narodu Ukrajine.

”Agresivne akcije Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. One takođe podrivaju evropski bezbednosni poredak. Za takve aktivnosti nema mesatau 21. veku”, ocenjuje Mišel.

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, pred samit lidera poručio je da je EU sprema hitnu pomnoć Ukrajini i da je spremna da podrži akcije evakuacije, uključujući građane EU koji su pogođeni ruskim napadom.

Do vanrednog samita lidera EU dolazi samo dan nakon što je Unija uvela prvi paket sankcija protiv onih koji su u Rusiji umešani u priznavanje nezavisnosti otcepljenih republika Donjecka i Luganska, onih koji su finansijski ili vojno operativno pomagali taj proces, ali i protiv samih oblasti Donjecka i Luganska sa kojima je EU prekinula trgovinske odnose.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, zahvailo se liderima zemalja članica EU na pokazanom evropskom jednistvu i brzom usvajanju prvog paketa sankcija i naglasio da je za EU važno da nastavi da bude ”jedinstvena i odlučna” i zajednički definiše kolektivni pristup ukrajiskoj krizi i Rusiji.

U EU navode da očekuju da će odluka lidera 27 zemlja čanica večeras biti jednogalsna kada je reč o novom paketu sankcija protiv Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.