U trendu

Lideri EU: Za ovakvu primenu sile nema mesta u 21. veku

BRISEL – Lideri EU najoštrije su osudili vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini kao i umešanost Belorusije, navodeći da za takvu upotrebu sile „nema mesta u 21. veku”.

Oni najavjuju da će večeras u Briselu razgovarati o kako kažu, „očiglednoj agresiji Rusije“ i u principu se dogovoriti o daljim restriktivnim merama za koje ocenjuju da će doneti
”ogromne i teške posledice po Rusiju“.

”Pozivamo Rusiju i oruzane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa ovim ratom. EU će pružiti dalju političku, finansijsku i humanitarnu pomoć”, navodi se u zajedničckom saopštenju Evropskog saveta.

Evropski savet zahteva da Rusija odmah prekine vojna dejstva, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

”Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost.

Takođe osuđujemo umešanost Belorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i pozivamo je da se pridržava svojih međunarodnih obaveza”, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropskog saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.