U trendu

Lideri G7 poručili da nastavljaju podršku Ukrajini

GARMIŠ-PARTENKIRHEN – Grupa sedam najbogatijih demokratija i pet zemalja u razvoju koje su pozvane kao posmatrači na samit G7 pozdravile su u današnjem zajedničkom saopštenju hrabre branioce demokratije koji se bore protiv ugnjetavanja.

U saopštenju u kojem se eksplicitno ne pominju Rusija ili Ukrajina, G7 i Indija, Indonezija, Senegal, Argentina i Južna Afrika su ponovo potvrdile svoju posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, prenosi Rojters.

Lideri G7 poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmau da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz nju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske pretnje nuklearnim oružjem i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o budućem mirovnom rešenju „slobodno, bez spoljnih pritisaka ili uticaja“, preneo je ranije londonski dnevnik Gardijan.

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

Ranije danas nemački kancelar Olaf Šolc je poručio sa samita G7 da u međunarodnim odnosima neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena.

„Kada se situacija ovako promeni, moramo i mi da se menjamo“, rekao je Šolc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.