U trendu

Lideri PES optužuju Mandića da je u dogovoru sa Đukanovićem

PODGORICA – U finišu predizborne kampanje za predsedničke izbore u Crnoj Gori lideri Pokreta Evropa sad (PES) otvoreno optužuje kandidata DPS Mila Đukanovića i kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića da su se navodno dogovorili da aktuelni predsednik ostane na vlasti u još jednom mandatu.

Prvobitni kandidat PES i lider pokreta Milojko Spajić, čija kandidatura je odbijena, tvrdi da DPS radi na tome da Mandić prođe u drugi krug izbora da bi Đukanović odneo pobedu.

Tu, kako tvrdi, činjenicu Spajić je potkrepio izjavom da su bruto zarade u budžetu za 2023. za službu predsednika potpuno identične kao 2022. godine.

„Što je paradoks ako pretpostavljate da će se predsednik promeniti“, naveo je Spajić na konferenciji za novinare.

Tvrdi da je budžet napravljen tako da bi se Đukanović zadržao na vlasti.

„Budžet potrošačke jednice službe predsednika je planiran tako da se predsednik ne promeni. Ministar finansija Aleksandar Damjanović (SNP) je predložio budžet, Demokratski front (DF) je usvojio takav budžet, da predsednik ostane isti. To je najočigledniji dokaz saradnje gospode iz DPS-a, DF-a, i SNP-a“, tvrdi Spajić.

Iako se Demokratski front do sada više puta izjasnio da će, ako prođu u drugom izbornom krugu podržati Jakova Milatovića ili Aleksu Bečića, Spajić, a ni Jakov Milatović se ni danas nisu izjasnili koga će podržati PES ako u drugi krug uđe Mandić.

S druge strane, predsednički kandidat PES Jakov Milatović je na Tviteru napisao da Đukanović i Mandić neće doći na RTCG jer se plaše fijaska od prošle debate i zato što su zakazali „fingiranu debatu“.

„Upravo me je RTCG obavestila da Milo Đukanović i Andrija Mandić jesu potvrdili dolazak na sutrašnje sučeljavanje predsedničkih kandidata. Očigledno se plaše još jednog fijaska kakav su doživeli na prošloj debati“, napisao je Milatović i dodao:

“U nedostatku političko-ekonomskih argumenata i loših rejting, pribegli su tajnom dogovoru i organizovanju privatne i fingirane debate. Njihov beg pokazuje da su svesni da će 19. marta politika nameštenih sučeljavanja biti poražena, a da će pobediti transparentnija, bogatija i pravednija Crna Gora novih ljudi i ideja”.

Milatović ne navodi kada je zakazeno sučeljavanje na RTCG s obzirom na to da je ranije potvrđeno da je za sutra zakazan tv. duel Đukanovića i Mandića, koji će prenositi podgorička Prva tv., po želji kandidata DF i Televizija E, po želji liera DPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.