U trendu

Lideri vladajućih stranaka RS: Želimo ekonomski rast

BANJALUKA – Lideri vladajućih stranka u Republici Srpskoj su, nakon sastanka na Mrakovici, kod Prijedora, postigli dogovor o formiranju pregovaračkog tima i još jednom pozvali političke predstavnike u Federaciji BiH na razgovore o budućnosti BiH.

Istovremeno su istakli da RS ne želi rat, već razgovore, kao i da je cilj pronalazak rešenja kojim bi se zadovoljili i entiteti i konstitutivni narodi.

„Želimo ekonomski rast. Republika Srpska je prihvaćena kao uvažen politički i ekonomski subjekt na Londonskoj berzi i ljudi joj veruju da ima kapacitet da preuzme obavezu i izvrši tu obavezu“, rekao je lider SP Petar Đokić, upozorivši da se već duže vreme oseća zastoj u BiH i da to usporava i razvoj Republike Srpske, prenose banjalučke „Nezavisne novine“.

Lider NPS Darko Banjac rekao je da je vladajuća koalicija apsolutno jedinstvena i da samo želi da pokaže da BiH nije funkcionalna državna zajednica.

„Pozivamo kolege u Federacije BiH na razgovor i treba da razgovaramo kako bismo bili dobre komšije ili da se u miru raziđemo ako dalje ne možemo“, rekao je Banjac.

Predsednik NDP Dragan Čavić rekao je da svi koji misle da mogu sačuvati BiH na način da je smetnja postojanje konstitutivnog naroda čine sve da te BiH nema, te da niko ne treba očekivati da će neko doći iz Amerike ili Evrope i rešiti nečiji status.

„Hoćemo da pričamo bez pretnji zveckanjem oružjem. Želimo da rešavamo probleme u BiH bez mešanja drugih. Naš poziv je upućen na zatvorena vrata, ali jednom će ta vrata morati da se otvore“, rekao je Čavić.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da Izetbegovićevi (Bakir Izetbegović, lider SDA) pozivi na rat i nazivanje Srba „genocidašima“ treba da naiđu na osudu zemalja Kvinte i Visokog predstavnika, inače će se u suprotnom, kaže, zaključiti da radi za njih i ima njihovu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.