U trendu

Liđijan: SAD odgovorne za napetost na početku razgovora

PEKING – Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen poručio je danas da je sastanak visokih kineskih diplomata sa zvaničnicima SAD na Aljasci počeo u napetoj atmosferi zato što je američka strana iznela neutemljene optužbe na račun Kine, prenosi AP.

„Američka strana je na početku isprovocirala sukob, pa su obe strane svoju uvodnu reč iznele u atmosferi sa snažnim mirisom baruta i drame. To nije bila prvobitna namera kineske strane“, rekao je Džao na konferenciji za štampu, navodi agencija.

AP prenosi da je portparol pojasnio da su američki zvaničnici tokom sastanka na Aljasci izazvali kinesku delegaciju da oštro odgovori nakon što su izneli neutemeljene optužbe na račun kineske spoljne i unutrašnje politike.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan započeli su u Enkoridžu na Aljasci u četvrtak razgovore s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Điečijem i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, koji je bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

SAD su na početku razgovora poručile da kineske akcije u Sinđijangu, Honkgongu, Tajvanu, prete globalnom poretku utemljenom na pravu i poručile da će se Vašington zalagati za svoje saveznike, a Jang je u podužem izlaganju uzvratio optužujući SAD za mešanje u unutrašnje poslove Kine, kao i da koristi svoju vojnu i finansijsku moć kako bi vršila pritisak na druge zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.