U trendu

Liga i Pokret pet zvezdica traže još 24 sata za pregovore o novoj vladi Italije

Italijanski populistički Pokret pet zvezdica i desničarska stranka Liga zatražili su danas od predsednika Italije Serdja Matarele dodatna 24 sata za nastavak pregovora o novoj vladi.

Pokret i Liga, koji su osvojili najviše mandata na parlamentarnim izborima 4. marta, pokušaće još jednom da postignu dogovor i izbegnu formiranje takozvane „neutralne“ vlade koje je predložio Matarela, navodi Asošiejted pres.

Lider Lige Mateo Salvini rekao je da će „imati nešto da kaže za 24 sata“, prenele su agencije.

Matarela je u ponedeljak predložio da političke stranke, koje dva meseca nisu mogle da se dogovore o novoj izvršnoj vlasti, podrže „neutralnu“ vladu koja bi postojala do kraja godine.

On je tada naveo da Italija više ne može da čeka na dogovor stranaka o koaliciji, da vanredni izbori pre kraja godine nisu ni u čijem interesu i da bi izložili zemlju finansijskim rizicima.

Pokret pet zvezdica i Liga odbili su taj predlog i upozorili da bi radije išli na nove izbore već u julu nego da predaju upravljanje vladom „neutralnim“ tehnokratama, pošto su Italijani nedvosmisleno glasali za promene.

Koalicija desnice koju je predvodila Liga osvojila je na izborima 37 odsto glasova, a Pokret pet zvezdica 32 odsto. Vladajuća Demokratska partija osvojila je 19 odsto glasova, što je njen najlošiji rezultat od osnivanja.

Liga i Pokret pet zvezdica su pregovarali o vladi, ali rezultata nije bilo pošto Pokret nije hteo da prihvati učešće u vladi stranke Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija koja je na izbore izašla u koaliciji s Ligom i strankom Italijanska braća. Pokret vidi Berluskonijevu stranku kao deo „establišmenta“ protiv kojeg se bori.

Ni lider Lige Salvini nije prihvatio zahtev Pokreta da se odrekne Berluskonija koji je u svakoj od svoje tri vlade uzeo Ligu za koalicionog partnera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar