Lisabon: Protest protiv klimatske krize, traže se ostavke

LISABON – Stotine demonstranata ogorčenih zbog klimatske krize izašle su danas na ulice portugalske prestonice Lisabona, a desetine njih su upale u zgradu u kojoj se nalazi kabinet ministra ekonomije Antonija Košte e Silve zahtevajući njegovu ostavku.

Držeći transparente i uzvikujući slogane, učesnici protesta su zahtevali hitne akcije u cilju suzbijanja klimatskih promena, prenosi Rojters.

Policajci su izbacili demonstrante iz zgrade, portugalska televizija RTP prenela je da je ministar napustio zgradu na sporedna vrata, a Ministarstvo ekonomije je odbilo da komentariše ovaj događaj, navodi britanska agencija.

Protest u Portugalu održan je u trenutku dok u Egiptu traje klimatski samit COP 27 na kojem svetski lideri, kreatori globalne politike i delegati iz skoro 200 zemalja pokušavaju da se drže ciljeva uspostavljenih 2016. godine Pariskim sporazumom kojima je predviđeno sprečavanje najgorih posledica klimatskih promena.

Međutim, aktivisti ne veruju da će samit COP 27 u Šarm el Šeiku rešiti goruće problema.

„COP nije dizajnirana da se suoči sa klimatskim promenama jer nam je potrebno veće učešće civilnog društva i manje lobista iz naftne industrije“, izjavio je Pedro Franko, 27-godišnji student.

Aktivista Žoao Duarte (23) je takođe uperio prst u svetske vlade zbog toga što favorizuju „finansijske interesa“ velikih kompanija umesto da klimatske promene postave na vrh političke agende.

„Neće biti promena dok vlade ne prestanu da budu najbolji prijatelji i saveznici velikih naftnih kompanija“, rekao je Duarte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.