U trendu

LIT: Nastavlja se tranzit putnika koji nisu pod sankcijama EU

VILNJUS – Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je danas da se tranzit putnika i tereta koji nisu pod sankcijama Evropske unije nastavlja preko teritorije te zemlje u Kalinjingradsku oblast Rusije.

„Prevoz putnika i robe koji ne podležu režimu sankcija EU se nastavlja preko teritorije Litvanije, kako do, tako i iz Kalinjingradske oblasti.
Litvanija nije uvela nikakva unilateralna, pojedinačna ili dodatna ograničenja za ovaj tranzit“, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da Litvanija samo sledi sankcije EU, prenosi agencija TAS S.

Ranije danas je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar