U trendu

Litvanija, Letonija i Estonija proterale ruske diplomate

VILJNUS – Litvanija, Letonija i Estonija naredile su odlazak četiri diplomate iz ruskih ambasada u tim zemljama želeći da time pokažu solidarsnost sa Češkom.

Rojters prenosi da su ministrastva spoljnih poslova ovih zemlja, koje su članice NATO i Evropske unije, saopštila da je Litvanija proglasila nepoželjnim dvojicu ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog.

„Proterani su koristili diplomatsko pokriće za špijuniranje. U EU bi trebalo da bude manje ruskih tajnih agenata, a naše češke kolege skrenule su pažnju na njihove aktivnosti koje su bez presedana“, rekao je novinarima litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

Češka je saopštila prošle nedelje da su dva ruska špijuna koja su optužena i za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom u Britaniji 2018. godine, takođe odgovorna za eksploziju u češkom skladištu municije 2014. godine u kojoj su stradale dve osobe.

Litvanija je u četvrtak pozvala zemlje NATO-a na solidarnost sa Češkom, koja je u subotu proterala 18 članova ruskog diplomatskog osoblja iz Praga, a danas je zatražila od Rusije da povuče većinu preostalog diplomatskog osoblja kako bi to odgovaralo broju osoblja koje trenutno ima češka ambasada u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.