U trendu

Litvanija podiže zid prema Belorusiji zbog izbeglica

VILJNUS – Litvanija je najavila da će do septembra sledeće godine završiti postavljane zaštitne ograde dugačke 508 kilometara duž svoje granice sa Belorusijom kako bi zaustavila ilegalni ulazak izbeglica.

Zvanični Viljnust tvrdi da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stoji iza ovog izbegličkog talasa koji u poslednje vreme dostiže rekordne brojke ilegalnih prelazaka, prneo je Rojters.

Litvanija, Letonija i Poljska upozoravaju na značajan porast broja izbeglica koje iz Belorusije prelaze na njihovu teritoriju i optužuju Lukašenka da koristi izbeglice da bi vršio pritisak da EU ukine sankcije protiv njegove zemlje.

„Podižanje fizičke barijere je od vitalnog značaja za nas kako bismo odbili ovaj hibridni napad koji beloruski režim preduzima protiv Litvanije i EU“, rekla je premijerka Litvanije Ingrida Simonite.

Kompanija EPSO-G koja je u državnom vlasništvu i upravlja litvanskim elektro i gasnim prenosnim sistemima, nadgleda i izgradnju granične barijere, projekat ukupne vrednosti oko 152 miliona evra, koja će biti visoka tri metra i prekrivena bodljikavom žicom, potvrdila je vlada u Viljnusu.

Prošle sedmice zemlje EU optužile su Belorusiju za „direktan napad“ na EU jer prebacuje izbeglice preko svoje granice.

Uznemireni zbog mogućnosti da se poveća broj izbeglica iz Avganistana, evropski partneri su se saglasili da u buduće jačaju svoje spoljne granice.

Samo u toku ove godine 4.141 osoba je ilegalno ušla u Litvaniju, navodi se u evidenciji litvanske vlade koja optužuje Belorusiju da avionima dovozi izbeglice iz Iraka u Minsk i usmerava ih ka severnim granicama Litvanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.