U trendu

Litvanija povukla ambasadora iz Pekinga nakon protesta Kine

VILJNUS – Litvanija je danas povukla svog ambasadora u Kini nakon što je Peking protestovao zbog odluke te zemlje da dozvoli Tajvanu da otvori pod tim imenom kancelariju u glavnom gradu Viljnusu.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasadorka Diana Mikevičiene pozvana iz Pekinga na konsultacije „nakon izjave kineske vlade 10. avgusta“, prenosi AP.

Litvanija je saopštila i da njena ambasada u Pekingu nastavlja da radi kao i do sada.

Kina je u avgustu opozvala svog diplomatskog predstavnika iz Viljnusa i naložila Litvaniji da povuče svog ambasadora iz Pekinga, zato što je Litvanija dozvolila Tajvanu da otvori svoju kancelariju .

Peking je tada poručio baltičkoj zemlji da odmah ispravi svoju pogrešnu odluku, preduzme konkretne mere da popravi štetu, a ne da nastavlja “pogrešnim putem“, a u saopštenju se navode „potencijalne posledice“ za Litvaniju ako dozvoli otvaranje kancelarije, ali se nisu navedeni detalji.

Litvansko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je tada žaljenje zbog kineske akcije i naglasilo da je, poštujući princip „jedne Kine“, spremno za razvoj obostrano korisnih veza sa Tajvanom, kao što to rade mnoge druge zemlje u svetu.

Odluku Litvanije da omogući Tajvanu da u Vilnjusu otvori kancelariju pod nazivom „Tajvansko predstavništvo u Litvaniji”, kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je „crvenom linijom” koja ozbiljno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i uskraćuje mu pravo na diplomatsko priznanje pod tim imenom, iako ostrvo održava neformalne veze pod nazivom glavnog grada Tajpeja sa svim većim državama preko trgovinskih predstavništava, uključujući SAD i Japan.

Tajvan ima diplomatske odnose sa 14 od 193 zemalja članica Ujedinjenih nacija i sa Vatikanom.

Tajvan i Litvanija dogovorili su se u julu da će kancelarija u prestonici Viljnusu, koja bi trebalo da bude otvorena ove jeseni, nositi naziv Tajvan, a ne Kineski Tajpej, izraz koji se često koristi u drugim zemljama kako se Peking ne bi uvredio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.