U trendu

Litvanija: RUS vec ima nuklearno oruzje u baltickom regionu

VILNJUS – Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkom regionu, izjavio je danas litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

„Nuklearno oružje je uvek držano u Kalinjingradu… međunarodna zajednica, države u regionu, savršeno su svesni toga… Oni to koriste kao pretnju“, rekao je Anušauskas, odgovorivši zameniku predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitriju Medvedevu koji je upozorio NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže Severnoatlantskoj alijansi, Moskva će morati da pojača svoju odbranu u regionu, uključujući i nuklearno naoružanje.

Anušauskas je rekao za litvanske medije da je nuklearno oružje raspoređeno u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Crnom moru, još pre početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

„Sadašnje ruske pretnje deluju prilično čudno kada znamo da, i bez sadašnje bezbednosne situacije, oni drže oružje na 100 kilometara od litvanske granice“, rekao je ministar odbrane Litvanije.

Kalinjingrad se nalazi na području između dve članice NATO- Litvanije i Poljske.

„Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik – ravnoteža mora da se uspostavi“, saopštio je Medvedev, prenosi Rojters.

On je naglasio da Rusija do danas nije preduzimala bilo kakve mere u tom smislu i da ih nije ni planirala.

Medvedev je još rekao da će u slučaju uslaska Finske i Švedske u NATO Rusija morati ozbiljno da pojača kopnene, pomorske i PVO snage u Finskom zalivu, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ukazao i da će se u tom slučaju dužina kopnenih granica Alijanse sa Rusijom više nego udvostručiti, i izneo stav da Moskva na širenje NATO treba da reaguje „bez emocija, hladne glave“.

„Koliko je zemalja u NATO, 30 ili 32, u celini za nas nije toliko važno, dve više ili manje, s obzirom na njihov značaj i stanovništvo nema velike razlike“, napisao je Medvedev na Telegramu, navode RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar